5 tips som gør dig forårsren og -frisk

Foråret inspirerer til fornyelse og rengøring ude og inde.

  • Til at få bugt med spindelvæv og støv i hjørnerne…
  • Til at slå vinduerne op og lukke lys og luft ind…

Det samme kan du gøre for dig selv. Auyrveda – den holistiske indiske sundheds filosofi – foreskriver panchakarma (detox og udrensning) ved sæsonskifte mellem vinter og forår, for at slippe af med vinterens træghed og ophobede affaldsstoffer (typisk: forkert og for meget mad og for lidt luft og motion).

Når der renses ud stimuleres vores Agni = indre ild = forbrænding.

En rigtig ayurvedisk panchakarma kan godt være en hård omgang, men her får du 5 gode og relativt nemme og helt ufarlige tips, som alle kan hjælpe dig med at blive afgiftet og forårsfrisk.

The med citron og ingefær om morgenen

The er måske et forkert ord. For det du skal gøre er at hælde saften af ca. ½ citron samt 1 stk. revet ingefær i en kop kogt vand (altså varmt vand). Det virker rensende på dine tarme og sætter gang i mave og stimulerer din “agni” – din indre ild.

Jeg kører gerne 2 – 3 citroner + ca. 5 cm. ingefær gennem min juicepresser. Så har jeg en saft, som kan holde 3 -4 dage i køleskabet. Og (sig det ikke til nogen) jeg kan faktisk godt finde på at tilsætte en lille smule flydende sødemiddel.

Drop de værste fødevarer i en uge

Prøv bare i en uge at udelade: kaffe, sukker, hvedemel (hvidt brød osv.), alkohol, rødt kød. Drik masser af vand, spis grøntsager (gerne stegte eller kogte) samt gerne lidt flere fibre, f.eks. et psyllium produkt. Prøv! Det er jo kun en uge… Og mærk effekten!

Tørbørstning

Vi udskiller også affaldsstoffer gennem vores største organ: huden. Denne proces kan du forbedre ved, hver morgen inden dit bad at bruge 5 body-brush-buff-natural-body-brush-karmameju_2– 10 minutter på tørbørstning. Med din børste eller handske stryger du huden på hele kroppen – hver gang mod hjertet.

Herved får du ikke alene blød og exfolieret hud. Du øger også blodgennemstrømningen, stimulerer dannelse af collagen og sætter kraftigt skub i dit lymfesystem, så du øger din iltning og udrensning gennem huden.

Min favorit kropsbørste er denne fra Karmameju.

Dyrk yoga for detox

Alle yoga asanas (øvelser) har en udrensende effekt – nogle mere end andre. Jeg har ofte sammensat en klasse med øvelser og sekvenser specielt udvalgt for deres detox effekt. Det er typisk foroverbøjninger og tvists, som stimulerer vores indre organer og sætter gang i udrensningen.

Og det virker! Mine elever er flinke til at melde tilbage og fortælle: “at det har sat godt skub i maven”.

Mediter og giv slip

Det fleste af os, er slemme til at hænge fast i mentale mønstre, som ikke længere tjener et formål eller måske ligefrem er skadelige. Prøv at tage et af følgende spørgsmål med ind i din meditation:

  • Er der en negativ/hæmmende overbevisning (typisk om dig selv), som jeg kan give slip på?
  • Har jeg en ambition, en drøm eller et begær efter noget, som er urealistisk og kun volder mig kval? Som jeg kan blive friere ved at slippe?
  • Bærer jeg rund på gammelt nag eller bitterhed? Kan jeg lette mit sind ved at tilgive?

Se for dig, hvordan du giver slip og får renset ud, for det der udgør dit sinds gamle skidt i krogene. Slut af med at kultivere følelsen af taknemmelighed for det du har og det fantastiske menneske du er.

 – og kast dig så ud i foråret…

Nyd det som om det var dit første!